[ Lire notre rubrique Actualités pour les dernières infos ]

Bewoners Zuidwijk vechten tegen onteigening

« Het Nieuwsblad », 25 juni 2005

BRUSSEL – De huurders, eigenaars en handelaars van de Brusselse Zuidwijk slaan de handen in elkaar. Samen willen ze opkomen tegen het plan van de gemeente Sint-Gillis en het Brussels Gewest om van hun buurt een kantorenwijk te maken. De inwoners moeten wijken voor het ambitieuze plan maar ondertussen ligt zestig procent van de al onteigende grond sinds twee jaar braak.

Het oorspronkelijke plan om de grauwe Zuidwijk in een soort Amerikaans Manhattan om te toveren, werd in 1992 door het Brussels Gewest al beraamd. Daarvoor moeten de plaatselijke bewoners opkrassen. Ze krijgen wel een opstapvergoeding maar die ligt volgens hen veel te laag.

,,Ik weet dat ik binnenkort uit mijn appartement wordt gezet », zegt Rachid, een van de bewoners. ,,De huurprijzen zijn zo erg gestegen dat ik het me niet kan veroorloven een andere flat te huren. » André de Saeger heeft een handelszaak in de Merodestraat en kreeg een bod om die te ruilen.

Als handelswaar

,,Er kwam een vertegenwoordiger van een bedrijf binnen en die vroeg of ik mijn zaak van bijna tweehonderd vierkante meter wou inwisselen voor een containerwoning van tachtig vierkante meter op een plaats die niet eens bestaat. »

Een van de inwoners moet zijn huis verkopen maar de schadevergoeding voor de onteigening is zo laag dat hij er amper een appartement mee kan kopen. Huurders, eigenaars en handelaars zullen nu de krachten bundelen om redelijke vergoedingen in de wacht te slepen en als mensen behandeld te worden. ,,Voorlopig zien ze ons eerder als handelswaar », zeggen ze allemaal in koor. (BSB)http://www.quartier-midi.be | http://film.quartier-midi.be | http://www.bruxelles-midi.be